Deeltjesversneller opnieuw opgestart met wereldrecord

05/04/12 om 17:30 - Bijgewerkt om 17:30

De grootste deeltjesversneller ter wereld, de LHC van het Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN) in Genève, zoekt opnieuw naar het ontbrekende Higgs-bosondeeltje,

Deeltjesversneller opnieuw opgestart met wereldrecord

© Cern

Zoals voorzien zijn na een winterstop de teams van de LHC erin geslaagd twee protonenbundels met een energie van 4.000 miljard elektronvolt (eV) elk, met elkaar te laten botsen in de 27 km lange tunnel onder de Zwitsers-Frans grens.

Wereldrecord

De 8 TeV botsingsenergie is een nieuw wereldrecord, wat het potentieel van de meest gesofisticeerde machine ooit nog aanzienlijk moet vergroten.

Twee jaar lang heeft de LHC twee bundels van elk 3,5 TeV gebruikt. Zelfs al lijkt de toename van energie enigszins bescheiden, toch vergroot volgens het CERN de kans om zeldzame of tot nu toe onvindbare deeltjes te ontdekken. Zoals het hypothetisch Higgs-bosondeeltje dat het Standaard Model over het wezen van de materie moet complementeren.

Door de protonen aan bijna lichtsnelheid te laten botsen willen de onderzoekers de omstandigheden nabootsen van een fractie na de Oerknal. (Belga/TE)

Onze partners