De zinloosheid van het slachten van dolfijnen

© Belga

Elk jaar worden er tussen september en maart in de buurt van het Japanse stadje Taiji ongeveer 23.000 dolfijnen afgeslacht en als vlees verkocht, als een neveneffect van de vraag naar levende dolfijnen.

Er wordt grote internationale druk uitgeoefend om de slachtpartij te stoppen. Het is een strijd die al lang aansleept. Zo verbood de Nederlandse regering tussen 1973 en 1978 de import van in het wild gevangen dolfijnen onder druk van een zware mediacampagne tegen de slachtingen in Japan. Bijna veertig jaar later is deze onverkwikkelijke activiteit nog altijd niet gestopt.

Toch is er ondertussen veel veranderd in de sector van de dolfinaria. Aanvankelijk waren er twaalf in de Benelux, vandaag nog slechts twee, waaronder het Boudewijn Seapark in Brugge. Onder meer nieuwe inzichten inzake dierenwelzijn zorgden voor een strenge selectie in het aanbod. Aanvankelijk werden dolfinaria bevoorraad door in het wild gevangen dieren. Figuren van dikwijls twijfelachtig allooi gooiden zich op de markt.

Waas

Een Nederlandse importeur heeft eind jaren zeventig van de vorige eeuw dieren uit Taiji ingevoerd, maar het is niet duidelijk waar die terecht zijn gekomen. Er hangt veel waas over de geschiedenis van de dolfijnenhandel in de Benelux. Van de meeste in het wild gevangen dieren wordt verondersteld dat ze uit de Caraïben afkomstig waren.

Vandaag verbiedt Europa de praktijk van het vangen van dolfijnen voor dolfinaria. In ons land besliste het parlement een tiental jaren geleden dat er geen nieuwe dolfinaria meer mogen komen, en dat het bestaande park geen in het wild gevangen dieren meer mag invoeren.

Eigen kweek

De wet liep de facto achter op de realiteit, want de laatste wilde dolfijn arriveerde in 1980 in Seapark. Sindsdien wordt de populatie uitsluitend aangevuld door eigen kweek. Een kweek die zo succesvol is dat er nu dieren aan andere dolfinaria moeten worden uitgeleend, omdat er ter plekke geen plaats voor is.

De macabare vangst in Japan dient dus vooral ter bevoorrading van dolfinaria in Azië, en waarschijnlijk ook van een lucratief illegaal circuit. Een dolfijn kan tot 100.000 euro opbrengen.

Dirk Draulans

Wie de Vlaamse petitie tegen de dolfijnenslachtpartijen alsnog wil ondertekenen, kan dat op www.ipetitions.com/petition/dolfijnen/. De petitie zal begin maart afgegeven worden op de ambassade van japan in Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content