De wolf is bang

31/08/12 om 14:41 - Bijgewerkt om 14:41

Spaanse wolven zoeken bescherming tegen mensen, eerder dan gemakkelijke prooien.

De wolf is bang

Het Spaanse landschap verandert snel onder druk van de mens, zoals ook elders wordt vastgesteld. Echte 'wildernis' wordt zeldzaam. De overblijvende wolven passen zich echter aan. Hun dieet varieert heel sterk, van 'echte' prooien, zoals everzwijnen en verwilderde paarden, tot afval.

Wetenschappers hebben een uitgebreide analyse gemaakt van de belangrijkste factoren die de verspreiding van wolven in Noord-Spanje bepalen, en daaruit blijkt dat niet de verdeling van geschikte prooien (laat staan van gemakkelijke prooien, zoals schapen en koeien) het wolvenbestand in belangrijke mate stuurt, maar wel de beschikbaarheid van biotopen waarin een wolf zich voor mensen kan verbergen. Die bepaalden bijna de helft van het verspreidingspatroon van de soort, terwijl dat voor voedselaanbod slechts 17 procent was.

Concreet betekent dit grote lappen grond met vegetatie van minstens een halve meter hoog, waarin wolven niet opvallen. Voor de studie, gepubliceerd in het vakblad Diversity and Distributions, baseerden de onderzoekers zich bijna uitsluitend op sporen van de dieren, zoals uitwerpselen en voetafdrukken.

Het is bijna onmogelijk geworden wolven te zien te krijgen in Noord-Spanje. Toch is 91 procent van de wolvenmortaliteit in de regio aan de mens te wijten: wolven vallen regelmatig als slachtoffer van het verkeer, en er is ook nog actieve jacht, legaal en illegaal. Een schande! (DD)

Lees meer over:

Onze partners