De strijd om Mars: ook India wil naar rode planeet

02/08/12 om 17:03 - Bijgewerkt om 17:03

Na de Maan lijkt de planeet Mars de inzet van een ruimtewedloop. India wil volgend jaar een missie naar Mars lanceren.

De strijd om Mars: ook India wil naar rode planeet

© Reuters

Op de vooravond van de spectaculaire landing van de Marsrover Curiosity die momenteel de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in de ban houdt, kondigt de de Indiase organisatie voor ruimteonderzoek ISRO aan dat het van plan een sonde in een baan rond de rode planeet te brengen om het klimaat en de geologie te bestuderen.

"We zullen een missie naar Mars lanceren, eens het wetenschapsdepartement groen licht geeft en het schema begin volgend jaar beslist", aldus ISRO-directeur Deviprasad Karnik. Een 320 ton zware raket moet de sonde lanceren vanop een platform van de ISRO in Sriharikota, in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh.

Volgens een hoge ISRO-functionaris die anoniem wenst te blijven, hangt aan die missie een prijskaartje van 4 tot 5 miljard Indiase roepie (tussen 70 en 90 miljoen dollar). De Indiase regering budgetteerde het project tot 1,25 miljard roepie in de laatste begroting.

2016 eerste bemande ruimtevlucht

De missie moet een nieuwe etappe in het ambitieuze ruimtevaartprogramma van India markeren. Het land wil in 2016 een eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren.

India zette zijn eerste stappen op de internationale markt van commerciële lanceringen in 2007. Toen bracht het land een Italiaanse satelliet in de ruimte. In januari 2008 lanceerde een Indiase raket nog een Israëlische spionagesatelliet.
Het Indiase ruimtevaartprogramma kreeg evenwel een klap toen in september 2010 een draagraket ontplofte en in de Golf van Bengalen neerstortte. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners