De oceaan blijft een mysterie

Voor het eerste hebben wetenschappers een globaal beeld geschetst van het marineleven in de oceanen.

Wetenschappers hebben tien jaar lang onderzoek gevoerd naar het leven in de oceanen. De Census of Marine Life (CoML), waarvan de resultaten maandag in Londen werden voorgesteld, is de meest gedetailleerde oceaanstudie ooit: meer dan 2.700 onderzoekers uit 80 landen waren bij de studie betrokken.

Maar ondanks zijn grootschaligheid heeft de census slechts een tipje van de sluier kunnen oplichten. Tot nu toe zijn er van de naar schatting 1.000.000 dier- en plantensoorten nog maar zo’n 250.000 officieel beschreven in de wetenschappelijke literatuur. Deze cijfers zijn exclusief micro-organismen, waarvan wetenschappers vermoeden dat ze met 1 miljard zijn. De census ontdekte meer dan 6.000 potentiële nieuwe soorten, waarvan 1.200 formeel beschreven werden. Onder de ontdekte soorten zijn er heel wat waarvan aanvankelijk werd aangenomen dat ze waren uitgestorven. De grootste populatie zeedieren zijn de schaaldieren die een vijfde van het zeeleven uitmaken.

“Zeeleven levert de helft van onze zuurstof, veel van ons voedsel en reguleert het klimaat. Hoewel we nog maar weinig weten, over bijvoorbeeld de minstens 750.000 onbekende soorten, zijn we nu wat meer vertrouwd met het zeeleven en zijn immense habitat”, zegt Ian Poiner, de voorzitter van het Census-comité.

De census ontdekte ook de regio’s die het rijkst zijn aan biodiversiteit. Dat zijn de Golf van Mexico en de kustlijn van Australië. De Galapagoseilanden blijken dan weer verrassend minder biodiversiteit te hebben dan de koude Zuidelijke Orkneyeilanden in de Zuidelijke Oceaan nabij Antarctica.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content