De Noordzee is aan het 'verkwallen'

12/10/10 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Als we niet ingrijpen, worden deze beesten straks een probleem voor het kusttoerisme.

De Noordzee is aan het 'verkwallen'

© Epa

De kwallenpopulatie in de Noordzee neemt alsmaar toe. Als we nu niet ingrijpen, worden deze beesten straks een probleem voor het kusttoerisme. Dat zegt marinebioloog en woordvoerder van
het Vlaams Instituut voor de Zee, Jan Seys, in De Standaard.

Dinsdag start Eurocean 2010, een Europese conferentie over de Europese zeeën, waarbij ons land voor het eerst de organisator is. Jan Seys zal er de verkwalling van de Noordzee aankaarten.

De marinebioloog baseert zich voor zijn stelling op een oud Brits onderzoeksinstrument: een rol waaraan alle kleine onderwaterorganismen blijven plakken. "Uit de statistieken van alles wat die rollen binnenbrachten, blijkt overduidelijk dat onze Noordzee aan het verkwallen is. Onmogelijk te zeggen hoeveel kwallen er nu in onze zee zitten, maar dat het er steeds meer zijn, is duidelijk", luidt het.

Gevaarlijk

Het gaat vooral om vier soorten kwallen: de oorkwal (ongevaarlijk voor de mens), de kompaskwal (gevaarlijk voor de mens), de blauwe kwal, die lang voor het toeristische seizoen in de Noordzee komt, en de zeepaddestoel, die pas helemaal op het einde van de zomer in het water komt.

De oorzaak voor de toename moet worden toegeschreven aan de overbevissing, de klimaatwijziging en de toename van nitraten en fosfaten in het zeewater.

Seys pleit als remedie voor een duurzaam visbeleid.

Lees meer over:

Onze partners