De NIP-test zou ook signalen van bloedkankers kunnen opsporen

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Kankeronderzoekers vonden bij aids- en kankerpatiënten blaasjes van darmbacteriën terug in de bloedbaan. Daarnaast ontdekten een oncologe en haar team dat de NIPT signalen van bloedkanker kan oppikken voor er symptomen zijn.

Kankeronderzoekster An Hendrix (UGent) en haar collega’s waren zelf verbaasd toen ze in het bloed van patiënten met onder meer aids en kanker blaasjes aantroffen die gevuld waren met boodschapperstoffen. Ze bleken afkomstig te zijn van bacteriën uit de darm, die ermee zouden communiceren met andere organen in ons lichaam.

De NIPT zou signalen van bloedkankers kunnen oppikken voor er symptomen zijn.

In het vakblad Gut schrijven ze dat de blaasjes in het bloed raken doordat de darmwand als gevolg van de ziekte doorlatender is dan anders. De meegevoerde stoffen hebben een effect op de lichaamsafweer, waardoor ze chronische ontstekingen kunnen uitlokken. Bacteriën knijpen de blaasjes van hun eigen cel af en sturen ze, gevuld met moleculen, een mensenlichaam in.

In een gezonde darm zouden er meer dan 100.000 miljard van die blaasjes circuleren, maar in normale omstandigheden raken ze niet in de bloedbaan. De onderzoekers hebben een gevoelige test ontwikkeld om hun aanwezigheid in het bloed aan te tonen. Zo kan onder meer de evolutie van de doorlaatbaarheid van de darmwand bij ziekte gevolgd worden.

Oncologe Liesbeth Lenaerts (KU Leuven) schrijft met haar collega’s in Annals of Oncology dat de niet-invasieve prenatale test (NIPT), die doorgaans gebruikt wordt om bij kinderen in de baarmoeder chromosoomafwijkingen als het downsyndroom vast te stellen, ook kan worden ingezet om bij patiënten bloedkankers als de ziekte van Hodgkin op te sporen. De test pikt signalen van de ziektes op vooraleer de eerste symptomen zich manifesteren. Hij zou nuttig kunnen zijn voor de bloedkankerscreening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content