'De mens van de toekomst heeft kieuwen, kattenogen en meer haar'

15/01/16 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:13

Mogelijk heeft uw nageslacht aaneengegroeide tenen en vingers, kieuwen en kattenogen, zo voorspelt de wetenschap.

'De mens van de toekomst heeft kieuwen, kattenogen en meer haar'

Is dit de mens van de toekomst? © YouTube

De Britse paleoantropoloog Matthew Skinner van de universiteit van Kent heeft een model opgesteld van hoe mensen zouden kunnen evolueren in drie verschillende habitats, waaronder een 'waterwereld' nadat de ijskappen gesmolten zijn. Dat scenario is overigens het meest waarschijnlijke want uit een studie van de universiteit van Florida van vorig jaar blijkt dat door de klimaatverandering de zeeën wereldwijd laaggelegen gebieden zullen inpalmen.

Alhoewel zo'n scenario nog niet voor meteen is, maakt Skinner alvast de oefening van hoe een mens in deze waterwereld er weleens zou kunnen uitzien. Hij deed dat naar aanleiding van een nieuw programma op de Britse zender Syfy, een televisiezender gespecialiseerd in sciencefiction en fanatsy.

Zo voorspelt hij dat de mens aaneengegroeide vingers en tenen zal ontwikkelen om beter te kunnen zwemmen. De zoektocht naar voeding in laagwater kan daarnaast leiden tot de ontwikkeling van kieuwen om ons te helpen ademen. De longcapaciteit zal bijgevolg dalen, waardoor onze ribben zullen krimpen en minder prominent zijn. Een extra laagje op de retina van het oog, zoals bij katten, zal ons beter doen zien onderwater.

Nieuwe ijstijd

Mocht een meteorietinslag of andere natuurramp een nieuwe ijstijd inluiden, dan voorspelt de onderzoeker dat onze huid heel wat bleker zou kunnen worden om zo meer vitamine D te kunnen produceren. We zouden meer lichaamshaar krijgen en een grotere spierkracht ontwikkelen om de hardere omstandigheden te kunnen weerstaan. Onze neuzen en gezichten zouden groter worden om ingeademde koude lucht op te warmen in de nasopharynx, het gebied achter de neus.

Kolonisatie van een nieuwe planeet

In het derde scenario gaat Skinner ervan uit dat we andere werelden koloniseren. Dan zouden we langere armen en kortere benen krijgen, vergelijkbaar met orang-oetans, omdat stappen minder makkelijk gaat bij een lagere zwaartekracht. Door een gebrek aan vijanden in de ruimte, zal de mens ook kleiner worden. De ruimtemens zal ook kleinere en minder krachtige kaken hebben omdat zijn dieet uitsluitend zal bestaan uit vloeistoffen of pillen. Hij verliest dus ook zijn tanden omdat kauwen niet meer nodig zal zijn

'Het menselijke ras zal er alles aan doen om uitroeiing te vermijden', zegt Skinner. 'Uiteindelijk gaat het om een gevecht voor overleving.' (TE)

Andere voorspellingen van hoe de mens er mogelijk in de toekomst uit zal zien:

Lees meer over:

Onze partners