De man als kostwinner is nog altijd het traditionele plaatje

31/08/12 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:29

Echte machomannen verdragen het niet dat hun vrouw meer verdient dan zijzelf.

We weten het: de man is de baas, verdient het geld, en wat hij niet met zijn vrienden heeft verbrast, krijgt zijn vrouw voor het huishouden. Maar hoe meer vrouwen gaan werken, hoe meer druk er komt op dat ouderwetse systeem, al was het maar omdat de kans bestaat dat een vrouw meer verdient dan haar man.

In een studie werden 47 mannen doorgelicht, die minder verdienden dan hun vrouw. De bedoeling was na te gaan in welke mate de klassieke rollenpatronen (van de man als kostwinner en de vrouw in zijn schaduw) nog altijd doorwegen in het sturen van het welbevinden van een man. Daarvoor werden de mannen aan een grondige enquête onderworpen.

De resultaten werden gepubliceerd in het vakblad Sex Roles. Ze logen er niet om. Hoe sterker een man geneigd was de klassieke rollenpatronen te verkiezen, hoe meer problemen hij had met het aanvaarden dat zijn vrouw meer verdiende dan hijzelf. Of anders gezegd: macho's evalueerden hun relatie met een meer-verdienende vrouw als veel slechter dan mannen voor wie het allemaal niet zo klassiek hoeft te zijn.

De man als kostwinner is nog altijd het traditionele plaatje in een maatschappij met een inherente traagheid in het assimileren van veranderingen. Als je een traditionele man bent, heb je meer moeite om dat los te laten. Vrouwen die veel verdienen, zoeken dus best een man met minder macho-allures als ze een kwaliteitsvolle relatie willen. (DD)

Lees meer over:

Onze partners