De kolonisatie van Europa

09/07/12 om 11:12 - Bijgewerkt om 11:12

Na de laatste ijstijd werd Europa deels herbevolkt vanuit het Midden-Oosten.

Tijdens de laatste grote ijstijd liep Europa zo goed als leeg. De ijskap zakte tot in onze contreien af, en ook lager was het zo koud dat het voor de mensen van toen moeilijk overleven was. Zo'n 26.000 jaar geleden zouden er alleen in wat nu Noord-Spanje en Zuid-Oekraïne zijn, mensen zijn overgebleven.

Toch gebeurde de herkolonisatie van Europa na het opwarmen van het klimaat en het wegtrekken van de ijskap bijzonder snel. Volgens de American Journal of Human Genetics was dat vooral een gevolg van het feit dat er vanuit het Midden-Oosten een sterke influx van mensen in het toen bijna lege continent was. De competitie met andere mensen moet er dus beperkt geweest zijn.

De herkolonisatie zou vanaf zo'n 19.000 jaar geleden gebeurd zijn, en is merkbaar op het niveau van het DNA. Nogal wat Europeanen zijn drager van een speciaal samengesteld DNA (een haplogroep) dat een relatief recente oorsprong in het Midden-Oosten heeft.

Als je maar ver genoeg terug gaat in de tijd, zijn wij allemaal migranten, zelfs afkomstig uit regio's waar we nu nogal wat animositeit mee beleven. Maar dat is natuurlijk geen sterk argument voor de gemiddelde burger, die niet verder terug in de tijd gaat dan de periode van zijn grootouders. (DD)

Onze partners