De ideale schuimkraag voor uw pint

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Als je belet dat belletjes in een bierkraag krimpen, verhoog je de kwaliteit van de drank.

De Vlaamse materiaalexpert Jan Vermant werkt in een universiteit in het Zwitserse Zürich aan een verbeterde versie van schuim. Dat moet onder meer bier langer fris houden. Een schuimkraag van 1,5 centimeter dik is een indicatie van hoge kwaliteit. Maar in dat schuim zitten naar schatting anderhalf miljoen belletjes, en die blijven niet altijd lang stabiel: grote bellen worden groter, terwijl kleine bellen krimpen en finaal verdwijnen. Eiwitten in sommige biersoorten kunnen dat proces remmen, wat die bieren kwaliteitsvoller maakt dan andere.

In Proceedings of the National Academy of Sciences beschrijven Vermant en zijn collega’s een nieuwe methode om de stabiliteit van schuim te verhogen. Bepaalde piepkleine deeltjes, onder meer van latex, kunnen fungeren als een stabilisator die kleine belletjes belet verder te krimpen en te verdwijnen. Op de wand van de belletjes vormen ze een netwerkje dat ondersteunt en beschermt. Dat netwerkje hoeft zelfs niet het hele belletje te bestrijken om een effect te hebben.

Alle sectoren waarin grote oppervlakken zo stabiel mogelijk moeten blijven, kunnen baat bij de ontdekking hebben. Denk, behalve de brouwerij-industrie, ook aan ijsmakers en deegproducenten. Of aan fabrikanten van isolatie en zelfs beton.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content