De ideale batterij: de tandemzonnecel

Bert Conings met een tandemzonnecel: de cel zet lichtenergie uiterst efficiënt om in elektriciteit. © Liesbeth Driessen/GF
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Nieuwe zonnecellen en batterijen moeten het gebruik van zonne-energie vergemakkelijken.

Er wordt ijverig gewerkt om hernieuwbare energie nog efficiënter te maken. Ingenieur Bert Conings van de UHasselt en zijn collega’s rapporteren in Science vooruitgang in de ontwikkeling van zogenoemde ’tandemzonnecellen’. Die bestaan uit twee laagjes, waarvan elk een specifiek deel van het zonlicht absorbeert. Daardoor kunnen ze een groter deel van de lichtenergie in elektriciteit omzetten.

Voor de bouw van beide laagjes werd perovskiet gebruikt, een materiaal dat het silicium van de klassieke zonnecel kan vervangen. Het kan als een soort inkt bij lage temperatuur op een substraat worden aangebracht, wat de fabricage van zonnecellen vergemakkelijkt. Omdat een dunne laag perovskiet volstaat, zijn ook de materiaalkosten beperkt. Hoewel de technologie nog in haar kinderschoenen staat, zet ze al even efficiënt energie om als de beste gecommercialiseerde zonnecellen.

In Nature Communications had de ploeg rond Frank Renner van de UHasselt eerder al een belangrijke stap naar de ideale batterij beschreven. Doordat ze energieopslag bij hoge productie mogelijk maakt, moet die batterij het gebruik van zonnepanelen en elektrische auto’s vergemakkelijken. Een probleem bij de nieuwe generatie lithium-ionbatterijen is dat er soms te weinig ruimte is om ionen toe te laten tot de elektrodes van de batterij. Dat kan volgens Renner en co. worden opgelost door poreuze elektrodes te ontwikkelen, die meer ‘deurtjes’ hebben waarlangs ionen naar binnen kunnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content