De hemel in kaart

05/07/10 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:15

De Europese Planck-telescoop heeft voor het eerst het volledige universum in beeld gebracht.

De hemel in kaart

© Esa

Het is de bedoeling dat wetenschappers de komende jaren dankzij deze hemelkaart inzicht verwerven in het ontstaan van het heelal na de oerknal en de manier waarop sterren en sterrenstelsels ontstaan.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceerde vorig jaar een 600 miljoen euro kostende telescoop om het oudste licht in de kosmos te onderzoeken. De satelliet werd miljoenen kilometers de ruimte ingestuurd om de oorsprong van het universum te achterhalen door de hitte die de oerknal achterliet, te bestuderen.

Planck had zes maanden nodig om deze hemelkaart te produceren. Het beeld wordt gedomineerd door de helderheid van ons eigen Melkwegstelsel, maar toont ook de resten van de vuurbal waaruit 13,7 miljard jaar geleden ons universum ontsproot (de vlekkerige achtergrond). Deze kosmische straling is bijgevolg het oudste licht in het heelal.

De heldere horizontale streep in het midden van het beeld is de hoofdschijf van het Melkwegstelsel, waar de Zon en de Aarde zich bevinden. Onder en boven het melkwegstelsel zijn grote stofwolken te zien die duizenden lichtjaren verwijderd zijn.

Lees meer over:

Onze partners