De geboorte van kristallen, of hoe de scheikunde wetten van de natuurkunde countert

Het onderzoek kan nuttig zijn voor de geneeskunde. Sommige ziektes worden uitgelokt doordat bepaalde eiwitten een 'ongezonde' structuur gaan vormen. © iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Moleculen kunnen zich in bepaalde omstandigheden perfect in een regelmatige kristalstructuur rangschikken. Dit kan nuttig zijn voor de geneeskunde.

Soms countert de scheikunde fundamentele wetten van de natuurkunde. De tweede wet van de thermodynamica, bijvoorbeeld, stelt dat alles naar wanorde neigt. Toch kunnen moleculen zich in bepaalde omstandigheden perfect in een regelmatige kristalstructuur rangschikken.

Een geneesmiddel in verschillende kristalvormen kan verschillende effecten hebben.

Structuurbioloog Nani Van Gerven van de Brusselse tak aan het VIB en haar collega’s beschrijven in Nature waarnemingen die illustreren hoe bepaalde eiwitmoleculen zich in verschillende vormen organiseren. Ze bestuderen het eiwit glucose-isomerase, dat de basissuiker glucose kan omzetten in andere suikers. Dat het veelvuldig industrieel gebruikt wordt om siropen te produceren, maakt het ongetwijfeld extra interessant. De onderzoekers stelden vast dat de weg naar verschillende kristalvormen al vanaf het prille begin van de kristalvorming bepaald wordt.

Het onderzoek kan nuttig zijn voor de geneeskunde. Sommige ziektes worden uitgelokt doordat bepaalde eiwitten een ‘ongezonde’ structuur gaan vormen. Aan de andere kant worden nogal wat geneesmiddelen op de markt gebracht als gekristalliseerde eiwitten. De ene vorm kan daarbij andere effecten hebben dan de andere, op eigenschappen variërend van snelheid van productie tot invloed op de genezing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content