De echte aardappel is aan het verdwijnen

06/02/14 om 10:22 - Bijgewerkt om 10:22

Bron: Knack

De aardappel heeft als voedingsgewas de wereld veroverd. Het is ondenkbaar dat hij ooit van de aardbol zal verdwijnen. Toch is het zo.

De echte aardappel is aan het verdwijnen

De aardappelen die wij eten, zijn niet dezelfde knollen als die uit Zuid-Amerika waarmee alles eeuwen geleden begon. © Thinkstock

De aardappelen die wij eten, zijn niet dezelfde knollen als die uit Zuid-Amerika waarmee alles eeuwen geleden begon. In feite zijn er tientallen soorten wilde aardappelen en is de ene al meer bedreigd in zijn overleving dan de andere.

Een ploeg rond plantenexpert Patrick Van Damme van de UGent analyseert in The Journal of Nature Conservation het voorkomen van 21 endemische aardappelsoorten in Bolivia. Vijftien van deze soorten bevinden zich in een precaire overlevingssituatie, wat betekent dat ze gedoemd zijn te verdwijnen als er geen maatregelen komen om ze te redden. Van vier soorten zijn er minder dan vijftien vindplaatsen bekend, die daarenboven sterk beïnvloed worden door mensen en vee. Slechts zeven soorten worden in beschermde gebieden gevonden.

Van Damme en zijn collega's pleiten voor meer beschermingsmaatregelen voor wilde aardappelplanten, en voor de verzameling van stalen van een aantal soorten in genenbanken. Je weet nooit of het ooit nodig zal zijn onze commerciële knollen te verrijken met wilde genen, mochten ze om de een of andere reden in de problemen komen.

Lees meer over:

Onze partners