De do’s en don’ts bij een zonsverduistering

© Reuters

Een zonsverduistering is een zeldzaam fenomeen waar we allemaal getuige van willen zijn. Toch zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die u beter in acht neemt.

België maakt zich op voor de gedeeltelijke zonsverduistering van vrijdag. Bij een Zonsverduistering staan Zon, Aarde en Maan op één lijn. De Maan werpt dan een schaduwkegel op de Aarde. De show begint om 09.27 uur (lokale wintertijd). Om 10.34 uur is de eclips maximaal: 84,3 % van de zonnediameter gaat dan schuil achter de Maan. De eclips eindigt om 11.44 uur. Alles is zichtbaar met het blote oog, maar men dient de ogen wel op de juiste manier te beschermen tegen het verblindend felle zonlicht. Enkele tips:

Kijk nooit met het blote oog naar de zon

Kijk nooit rechtsreeks met het blote oog naar de zon. Ook als er geen zonsverduistering plaatsvindt, is rechtstreeks naar de zon kijken trouwens geen goed idee. Dit kan onherstelbare schade aan het oog aanrichten of zelfs blindheid. Zelfs al is de zon grotendeels verduisterd, dan nog kan het netvlies verbranden.

Zonnebril volstaat niet

Heel wat mensen denken dat een zonnebril volstaat om de zonsverduistering gade te slaan. Fout! Ook huis-, tuin- en keukenmiddeltjes als een filmrolletje, rontgenfoto’s, cd, dvd of oude computerdiskette laat u maar beter in de kast liggen. Onveilige filters filteren immers wel het zichtbare licht maar niet de schadelijke onzichtbare (infrarode en ultraviolette) straling.

Draag een eclipsbrilletje

Alleen een eclipsbrilletje, dat de gevaarlijke stralen blokkeert, is aan te raden om te vermijden dat u onherstelbare schade aan uw netvlies oploopt en het zicht van een mol krijgt.

De do's en don'ts bij een zonsverduistering

Of maak zelf uw camera obscura

Voor wie geen eclipsbrilletje op de kop kon of kan tikken, heeft Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen letterlijk een keukentip. Men zoeke in de keuken naar een vergiet en houdt dit mooi loodrecht op de richting naar de zon. Men legge een groot blad wit papier op de grond. Op het papier zullen normaal gezien tientallen ronde lichtvlekjes te zien zijn, maar tijdens de eclips zullen het allemaal fraaie sikkeltjes zijn: een duidelijk weergave van de vorm van de verduisterde Zon, verzekert Mira. De afstand tussen vergiet en blad zal variëren, afhankelijk van de grootte van de gaatjes, hun onderlinge afstand, en de helderheid van het zonlicht. Even experimenteren is dus de boodschap, maar een afstand tussen de 50 en 100 cm zal meestal wel werken, luidt het.

Bijkomende tip: probeer zoveel mogelijk schaduw te creëren rond het projectiesysteem, het zal het contrast enkel ten goede komen. De vele gaatjes in een vergiet (maar bijvoorbeeld ook een ruw gevlochten strohoed kan dienst doen) fungeren aldus elk als een soort van “camera obscura” of projectiegaatje, die stuk voor stuk een beeldje van de zon zullen projecteren. De Volkssterrenwacht benadrukt dat deze vergietmethode een “perfect veilige” methode is om naar het schouwspel aan de hemel te kijken en suggereert dat het ding meteen na de eclips binnen bereik is om er de aardappelen mee af te gieten.

Neem geen selfie

Neem geen selfie van de zonsverduistering, want dat is even gevaarlijk als rechtstreeks kijken naar de zon. Bij het zoeken naar de juiste positie kan het immers gebeuren dat u per ongeluk in de zon kijkt. Als u een selfie wil nemen, zet u dus ook beter een eclipsbrilletje op.

Gestresseerde huisdieren

Ook dieren ervaren een zonsverduistering als iets uitzonderlijks. Zo’n natuurfenomeen veroorzaakt enorme stresspieken bij de dieren. Ze staan veel dichter bij de natuur en voelen dergelijke zaken zeer intens aan. Bij natuurrampen kunnen veel wilde dieren daarom tijdig vluchten. De meeste katten en honden zullen geen last hebben van de zonsverduistering, maar een van nature nerveus huisdier kan u beter binnen houden met de lichten aan.

Kinderen in gevaar?

De do's en don'ts bij een zonsverduistering
© Reuters

Ouders en scholen moeten kinderen niet binnenhouden. Er is immers geen gevaar om tijdens de zonsverduistering buiten te zijn, zolang men niet rechtstreeks in de zon kijkt.

Volkssterrenwachten ontvangen u

De Vlaamse Volkssterrenwachten stellen vrijdag hun telescopen en infrastructuur ter beschikking van het grote publiek. Met hun gespecialiseerde instrumenten kan iedereen in volle veiligheid het zeldzame fenomeen volgen.

Volg LIVE via Knack.be

Of volg de zonsverduistering LIVE op Knack.be vanaf 9.30 uur

Lees ook: Alles wat u moet weten over de zonsverduistering

Om vrijdag optimaal van de eclips te kunnen genieten is het uiteraard best goed weer. Maar de weergoden zijn de eclipsjagers voorlopig niet gunstig gezind. Het KMI in Ukkel zegt op zijn website dat het vrijdag “vaak zwaarbewolkt” zou zijn, weliswaar met een “paar tijdelijke opklaringen”. Het private Meteoservices in Leuven verwacht voor vrijdagochtend veel lage bewolking die op sommige plaatsen wel doorbroken kan worden. Maar die verwachting kan nog bijgesteld worden. Ter tempering van het weerkundig pessimisme is er evenwel de mening van deskundigen dat ook bij bewolking de eclips voelbaar zal zijn.

Meer info op www.eclips2015be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content