De dagen op aarde worden langer

© Reuters

Over 200 miljoen jaar zullen de dagen een uur langer zijn, al zullen we dat niet meer meemaken.

De dagen worden alsmaar langer op onze planeet, maar we maken weinig kans er iets van te merken. Om één minuut te winnen is er een slordige 3,3 miljoen jaar nodig, zo staat in een studie die woensdag in het vakblad Proceedings A van de Britse Royal Society is verschenen.

Over 200 miljoen jaar zullen de dagen dus een uur langer zijn, maar dat zal de mensheid wellicht al helemaal niet meer meemaken. In de context van de geboorte en dood van een planeet, gebeurt deze verlenging van de dagen niettemin razendsnel.

Aarde remt af

Ten gevolge van de aantrekkingskracht van de Maan en de Zon heeft de blauwe planeet de trend om af te remmen. Maar zij is ook onderhevig aan processen in de atmosfeer, variaties in de ijskappen, aardbevingen enz.

In de voorbije 27 eeuwen is de dag met een gemiddelde van 1,8 milliseconder per eeuw langer geworden, vlooiden Britse wetenschappers uit op basis van 2700 jaar oude data uit de tijd van de Babyloniërs. Dat is “veel minder” dan de 2,3 ms die vroeger opgang deed. Op basis daarvan dacht men dat we 2,6 miljoen jaar zouden nodig hebben om een minuut te winnen.

(Belga/TE)

Lees ook: 2017 zal een seconde langer duren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content