De biologie van de liefde verklaard

03/06/10 om 16:56 - Bijgewerkt om 16:56

Is liefde eeuwige chemie of is het juist maar tijdelijk? Kan vriendschap liefde zijn? Professor Johan Mertens, schrijver van het boek Van zaadcel tot liefde, probeert tijdens een lezing in HETPALEIS te Antwerpen alle vragen over dit thema te beantwoorden.

De biologie van de liefde verklaard

Johan Mertens (UGent) zal vanuit een evolutionair perspectief proberen uit te leggen hoe men komt tot een emotioneel begrip als 'liefde'.

"Ik ga proberen te verklaren waarom er een soort partnerschap voor voortplanting bestaat en of liefde en vriendschap kunnen samenvallen, om zo de natuurlijke geaardheid van mensen te verklaren."

Ook behandelt de professor het thema van 'uitsluiting'. "Naar het klooster gestuurd worden en je zo niet kunnen voortplanten was vroeger een straf", aldus de gedragsgeneticus. "Maar ook vandaag bestaat er nog gedrag dat conflicten oproept in de directe omgeving."

Homoseksualiteit is daar een goed voorbeeld van. "Het gezag van de omgeving gaat dan als het ware in tegen het partnerschap. Wij zijn hier nog redelijk tolerant in, maar vooral vroeger was er sprake van uitsluiting. Dat is trouwens in andere culturen soms nog steeds zo", aldus de professor.

Wie niet thuis is in de evolutietheorie, gedragswetenschappen of biologie wordt door de evolutionair bioloog gerustgesteld. "Ik sta open voor elk soort publiek", zegt hij.

"Aan het begin probeer ik in te schatten met wie ik te maken heb, en daaraan pas ik me dan aan. Ik probeer in te spelen op het moment, want anders ben je te abstract bezig."

Dinsdag 8 juni 2010-20:15 HETPALEIS, Theaterplein, 2000 Antwerpen Gratis, reserveren aanbevolen: onthaal@hetpaleis.be, + 32 (0)3 202 83 60 Organisatie: Vlaams-Nederlands Huis deBuren ism HETPALEIS

(Ielse Broeksteeg)

Lees meer over:

Onze partners