De 8 belangrijkste symptomen van kanker

27/08/10 om 10:54 - Bijgewerkt om 10:54

Britse wetenschappers hebben acht symptomen onderscheiden die het meest met kanker worden geassocieerd en onmiddellijk moeten worden onderzocht, zo meldt de BBC.

De 8 belangrijkste symptomen van kanker

Onderzoekers onder leiding van Mark Shapley van de Keele University identificeerden de acht symptomen na een grondige analyse van 25 studies uit het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Nederland, België Australië, Denemarken en Duitsland.

De symptomen voorspellen op een zodanig nauwkeurige manier het risico op kanker in bepaalde leeftijdsgroepen dat de patiënten, indien er geen andere plausibele uitleg voor is, onmiddellijk zouden moeten worden doorverwezen naar een specialist, stellen de onderzoekers.

Onder de belangrijke symptomen van kanker zijn anaal bloedverlies (indicatie van darmkanker bij oudere leeftijdsgroepen), bloedarmoede (indicatie van darmkanker), knobbeltje in de borst (borstkanker), abnormale prostaattest (prostaatkanker) en bloed in de urine (indicatie van urologische kankers).

Andere symptomen zijn bloed ophoesten (mogelijk longkanker), bloedingen in de menopauze (gynaecologische kankers) en moeilijkheden bij het slikken (indicatie van slokdarmkanker).

Leeftijd

Volgens de onderzoekers speelt ook de leeftijd waarop deze symptomen zich voordoen een belangrijke rol. Zo blijkt uit de studie dat er bij personen die jonger zijn dan 55 meestal maar twee symptomen zijn waarbij verder onderzoek noodzakelijk zou kunnen zijn: een abnormale prostaattest en een knobbeltje in de borst. Na 55, maar dan enkel bij mannen, is er een bewijs dat moeilijkheden bij het slikken een teken van slokdarmkanker zouden kunnen zijn, terwijl bloed in de urine zorgwekkend kan zijn voor mannen en vrouwen boven de 60.

200 kankers

Kankerspecialisten waarschuwen echter dat deze symptomen geenszins de enige potentiële signalen voor kanker zijn. "De specifieke symptomen die dit onderzoek uitlicht werden al langer als belangrijke tekenen van kanker beschouwd, maar er zijn meer dan 200 verschillende soorten kanker, die veel verschillende symptomen veroorzaken. Dus wanneer je een ongewone of langdurige verandering in je lichaam opmerkt, is het belangrijk om een dokter te raadplegen. Wanneer kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, bestaat er een grotere kans dat de behandeling succesvol is", aldus een woordvoerder van Cancer Research UK.

Het onderzoek werd gepubliceerd in de British Journal of General Practice.

Lees meer over:

Onze partners