De 10 spectaculairste video's uit de ruimte

23/04/13 om 17:40 - Bijgewerkt om 17:40

De verschillende missies, de een al wat absurder dan de ander, van de NASA hebben al heel wat prachtige beelden van het universum opgeleverd. De tien meest spectaculaire video's uit de ruimte op een rijtje.

De 10 spectaculairste video's uit de ruimte

© Reuters

De verschillende missies, de een al wat absurder dan de ander, van het Amerikaanse Ruimteagentschap NASA hebben al heel wat prachtige beelden van en kennis over het universum opgeleverd. De tien meest spectaculaire video's uit de ruimte op een rijtje.

1. De Aarde vanuit de ruimte

Opnames van onze planeet Aarde vanuit het Internationale Ruimtestation (ISS) leveren telkens prachtige beelden op.

2. Coronale regen

Tijdens uitbarstingen op de zon wordt hete plasma omhoog gestuwd. De hete plasma koelt af en condenseert, waardoor een neerslag van vuur ontstaat. Dit oogverblindend fenomeen wordt ook wel coronale regen genoemd.

3. NASA wil asteroïde vangen

In 2014 wil NASA een kleine asteroïde vangen met behulp van een robot om deze vervolgens dichter naar de aarde te brengen voor verder onderzoek.

4. Sprong van uit de ruimte

De Oostenrijkse waaghals Felix Baumgartner is sinds 14 oktober 2012 de enige mens die er al springend in geslaagd is de geluidsmuur te doorbreken. Dit aan de hand van een 40 kilometer hoge sprong en aan een snelheid van 1340 kilometer per uur.

5. Marslanding

De landing van de robot Curiosity op Mars duurde in totaal zeven minuten. Eenmaal het karretje op de Rode Planeet stond, barste de vreugde in het controlecentrum in het Amerikaanse Pasadena los. De robot zoekt twee jaar lang naar leven op Mars.

6. Hubble telescoop

Meer dan 3.000 sterren van verschillende grootte vormen samen een gaswolk in de ruimte, gekend als de Orion Nebula. Met de Hubble Telescoop van NASA is het mogelijk deze sterreformatie op de gevoelige plaat vast te leggen.

7. NASA bombardeert maan

In 2009 maakte NASA plannen bekend om projectielen af te vuren nar de maan. Dit om te achterhalen of er al dan niet water aanwezig is op het maanoppervlak.

8. Nieuwe Aarde-achtige planeten

De Keplermissie van NASA werd opgestart om planeten op te sporen die net als de Aarde bewoonbaar kunnen zijn. En onlangs heeft de Kepler satelliet twee nieuwe planetenstelsels ontdekt met Aarde-achtige planeten.

9. Cassini missie: Storm op Saturnus

Het grootste temperatuurverschil in de ruimte tot nog toe kwam voor op Saturnus. Het Cassini ruimteschip van NASA legde de storm vast die hiervoor verantwoordelijk was.

10. Astronauten naar asteroïde zenden

In 2025 hoopt NASA een bemand ruimteschip naar een asteroïde te zenden als voorbereiding op een bemande missie naar Mars in de jaren 2030.

(LS)

Lees meer over:

Onze partners