Dagen korter door aardbeving Japan

14/03/11 om 16:41 - Bijgewerkt om 16:41

Door de aardbeving in Japan worden de dagen korter. Bij de beving is de as van de aarde 15 centimeter verschoven.

Door de aardbeving in Japan worden de dagen korter. Bij de beving is de as van de aarde 15 centimeter verschoven. Daardoor wordt de draaiing van de aardbol met 1,6 microseconden of 1,6 miljoenste van een seconde versneld. NASA-expert Richard Gross heeft dat berekend. Ook de aardbeving in Chili vorig jaar maakte de dagen al korter. De aardbeving op het Indonesische Sumatra in 2004 knipte maar liefst 6,8 microseconden van de dag af. Eerder raakte al bekend dat het Japanse hoofdeiland door de aardbeving 2,4 meter is opgeschoven. In de buurt van de stad Sendai zijn grote delen van de kust in het water gezakt, waardoor de kaart van Japan moet worden hertekend.

Verschuiving
Met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter veroorzaakte de aardbeving een verschuiving van heel wat landmassa, zo meldt The New York Times.

Volgens wetenschappers is de as rond de aarde met 25 centimeter verschoven, wat een invloed zal hebben op de lengte van de dagen en het verloop van de seizoenen. De tijd die de aarde nodig heeft om een volledige omwenteling rond de zon te maken, is met 1,26 microseconde ingekort.

Volgens Canadese geologen zullen de kleine veranderingen pas binnen een paar eeuwen zichtbaar zijn. "Er zullen minieme veranderingen zijn in de lengte van de dag. Kleine, heel kleine veranderingen kunnen de seizoenen beïnvloeden, maar de effecten zijn zo gering dat zeer precieze satellietnavigatie nodig is om ze te detecteren", zegt Andrew Miall van de universiteit van Toronto.

Steden voorgoed verdwenen

De krachtige schokken van de aardbeving hebben het Japanse hoofdeiland bovendien met 2,4 meter verschoven en veroorzaakten grote openingen in de zeeboden. Volgens seismoloog Dr Daniel McNamara van de U.S. Geological Survey hebben de bevingen ook de hoogte van het Japanse land beïnvloed waardoor stukken land voorgoed onder de zeespiegel zijn verdwenen. "Sommige steden bevinden zich nog steeds onder water omdat het land in feite is weggezakt."

Volgens Japanse seismologen komen dergelijke aardbevingen slechts één keer in de duizend jaar voor.

(SMG/EE)

Lees meer over:

Onze partners