Dagelijks 6,4 miljoen liter olie in de Golf

11/06/10 om 09:10 - Bijgewerkt om 09:10

Er lekte dagelijks dubbel zoveel olie in de Golf van Mexico als eerst gedacht, zeggen wetenschappers.

Dagelijks 6,4 miljoen liter olie in de Golf

© Reuters

Er lekten dagelijks tot 40.000 vaten olie (6,4 miljoen liter) in de Golf van Mexico als gevolg van de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon. Dat is twee keer zo veel als tot hiertoe werd gevreesd, zo hebben de Amerikaanse autoriteiten gezegd.

"De wetenschappers schatten dat er dagelijks minstens 20.000 vaten in het water terechtkomen, en maximum iets meer dan 40.000", aldus Marcia NcNutt van het Amerikaanse geofysisch instituut USGS. Zij zit in de groep van experts die in opdracht van de Amerikaanse autoriteiten de milieuvervuiling in de Golf van Mexico moeten evalueren.

De nieuwe schatting heeft betrekking op de periode voor de operatie waarbij een trechter op de leiding werd geplaatst waaruit olie in de Golf lekt.

In een eerdere schatting had de groep gewag gemaakt van 12.000 tot 19.000 vaten olie die dagelijks in de oceaan lekken.

Volgens BP worden dankzij de trechter dagelijks zo'n 16.000 vaten olie uit het lek opgevangen, maar een groot deel - volgens deskundigen het overgrote deel - komt verder in het water terecht.

Olie maakt mensen ziek

De al zeven weken durende olievervuiling in de Golf van Mexico maakt nu ook mensen (fysiek) ziek. Alleen al in de staat Lousiana hebben meer dan 70 mensen hulp van een arts ingeroepen in verband met onder andere misselijkheid, hoofdpijn, ontstoken ogen en ademhalingsmoeilijkheden, aldus de bevoegde autoriteiten. Acht patiënten belandden in een ziekenhuis.

Ook de vogelwereld lijdt steeds meer. Volgens de regering zijn al meer dan 1.100 met olie besmeurde vogels gevonden. Vele van hen waren dood.

Vele vissers in het crisisgebied, die hun inkomen zijn kwijtgespeeld, klagen dat de oliereus BP hun schadeclaim veel te langzaam afhandelt.

Compensaties

Admiraal Thad Allen van de Kustwacht, die in opdracht van president Barack Obama de strijd tegen de olievervuiling overziet, heeft woensdag op een vergadering met vertegenwoordigers van BP "meer transparantie" geëist bij de afwikkeling van de compensatiebetalingen. BP zegt dat er nu al 42.000 aanvragen zijn ingediend en deels al zijn behandeld. Er is reeds 53 miljoen dollar uitbetaald, zo verluidde donderdag.

Washington heeft de duimschroeven ook aangehaald inzake de bestrijding van het lek zelf. Het Britse olieconcern moet tegen zaterdag nieuwe voorstellen doen voor het compleet stoppen van het lek.

Lees meer over:

Onze partners