Daar is de processierups weer

15/04/10 om 14:18 - Bijgewerkt om 14:18

Het irritante, harige wezentje is de afgelopen week gespot in de Nederlandse provincies Limburg en Noordoost-Brabant.

Daar is de processierups weer

© Belga

De eikenprocessierups is terug van weggeweest in Nederland. In de provincies Limburg en Noordoost-Brabant zijn de afgelopen week tal van plakkaten rupsen in eikenbomen gespot.

Dat meldt Natuurkalender, een waarnemingsnetwerk van natuurorganisaties. De meldingen komen vooral uit de omgeving van Weert in Limburg, net over de Belgische grens.

Sinds begin de jaren negentig komt het beestje voor in Nederland. Eerst bleef de rups vooral in Brabant en Gelderland maar de laatste tijd rukt de larve van een nachtvlinder steeds verder op.

In 2004 staken rupsenkolonies de Rijn over en vorig jaar werden ze al in Zeeuws-Vlaanderen, Delft en op de grens van Overijssel en Drenthe aangetroffen.

Overlast

De eikenprocessierups zorgt voor heel wat overlast. Elke larve heeft ongeveer 700.000 brandhaartjes die vanaf half mei loslaten. Die kunnen bij mensen en dieren zorgen voor jeuk, geïrriteerde ogen en luchtwegenklachten. Zelfs als de rupsen succesvol zijn bestreden, kunnen de achtergebleven haartjes nog wel zes tot acht jaar voor klachten zorgen.

Provincies, gemeenten, rijksdiensten, gemeentelijke zorgdiensten en wetenschappers werken samen in de Expertgroep Eikenprocessierups. Samen volgen ze de verspreiding en de overlast van het beestje op de voet.

Wetenschappers van de Wageningen Universiteit hopen een natuurlijke vijand van de harige diertjes te vinden om ze zo te bestrijden.

Lees meer over:

Onze partners