Curiosity ontdekt Aarde-achtige steen op Mars

12/10/12 om 16:00 - Bijgewerkt om 16:00

De Marsjeep Curiosity heeft een Marsteen ontdekt die in zijn scheikundige samenstelling heel erg op een type van gesteente in talrijke vulkanische gebieden op Aarde.

Curiosity ontdekt Aarde-achtige steen op Mars

© NASA

De eerste door de Amerikaanse Marsrobot Curiosity onderzochte steen op de Rode Planeet lijkt op een soort vulkanisch gesteente dat wij op Aarde kennen, maar dat tevoren nog niet op Mars is gezien, zo hebben wetenschappers bekendgemaakt.

De jeep gebruikte twee instrumenten op zijn robotarm om de chemische samenstelling te meten van de steen ter grootte van een mensenhoofd en die de naam Jake Matijevic heeft gekregen.

"Deze steen gelijkt in zijn scheikundige samenstelling heel erg op een type van gesteente in talrijke vulkanische gebieden op Aarde", zei projectwetenschapper Edward Stolper van Caltech. "Maar met tot nu toe slechts één exemplaar op Mars is het moeilijk te weten of hetzelfde proces als op Aarde deze steen heeft geproduceerd".

Dit soort gesteente ontstaat meestal onder de aardkorst als resultaat van de kristallisatie van waterrijk magma onder grote druk, legde de wetenschapper uit.

De Curiosity zal weldra de samenstelling van zijn eerste staal zand analyseren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners