Conservatief zijn bevordert de integratie

© Belga
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Houden autochtonen meer aan hun tradities vast dan migranten, dan neemt hun gemeenschap die migranten vlotter op.

Met migratie en integratie kan het vele kanten uitgaan. Er kan vermenging komen, waarbij gemeenschappen aspecten van elkaars cultuur overnemen, zoals muziek of technologische snufjes. Maar migranten kunnen zich ook apart vestigen, in een soort van getto’s. In Nature Communications buigt bioloog Piet van den Berg van de KU Leuven zich met twee collega’s over de vraag: wat is er nodig om tot een versmelting van culturen te komen?

De onderzoekers vertrokken van computermodellen, waarmee ze veel scenario’s simuleerden. Twee factoren blijken integratie te bevorderen: de bereidheid om met andere culturen te interageren, wat logisch lijkt, en een ontvangende gemeenschap die cultureel conservatief is. Dat laatste is minder logisch, maar als die gemeenschap níét conservatief is, dreigt ze door migratiegolven overruled te worden. Autochtonen moeten daarom meer aan hun tradities vasthouden dan migranten. Dat zal niet iedereen leuk vinden.

In Social Forces is een intrigerende studie verschenen met als besluit: landen die in hun recente verleden conflicten hebben meegemaakt, hebben een sterker op etniciteit gebaseerd nationalisme dan andere landen. Dat vertaalt zich in negatievere sentimenten tegenover migranten. Een gemiddeld ‘conflictgehalte’ en een gemiddelde aversie tegen migranten: dat was de score van België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content