Condoom dat van kleur verandert om soa's (sneller) op te sporen?

24/06/15 om 19:06 - Bijgewerkt om 19:06

Drie Britse tienerjongens hebben mogelijk een eenvoudige en veilige manier bedacht om seksueel overdraagbare aandoeningen of soa's (sneller) op te sporen. Ze ontwierpen een condoom dat van kleur verandert als het in contact komt met een soa.

Condoom dat van kleur verandert om soa's (sneller) op te sporen?

© /

De S.T.EYE - zoals het 'conceptcondoom' heet - is een creatie van Muaz Nawaz (13), Daanyaal Ali (14) en Chirag Shah (14), studenten aan de Isaac Newton Academy in Londen.

Wanneer het condoom in contact komt met een soa zoals chlamydia, syfilis of gonorroe, verandert het als gevolg van een chemische reactie van kleur. De kleur hangt bovendien af van de aandoening, bijvoorbeeld groen bij chlamydia of blauw bij syfilis.

Hun ontwerp heeft de drie jonge uitvinders alvast een geldprijs van 1.000 pond (1.400 euro) opgeleverd op de TeenTech Awards en ze mogen nog op bezoek in Buckingham Palace. Volgens CNN zijn ze ook al benaderd door een fabrikant om hun idee te commercialiseren.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lopen elke dag meer dan een miljoen mensen wereldwijd een soa op. In ons land is chlamydia de meest voorkomende. Naar schatting één op de twintig tussen 15 en 25 jaar is besmet. Jongeren zijn echter vaak drager van een soa zonder dat ze het zelf weten, zodat een besmetting vaak onopgemerkt gebeurt. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners