Concorde mogelijk opnieuw de lucht in

31/05/10 om 11:46 - Bijgewerkt om 11:46

Het vliegtuig zou op tijd kunnen klaar zijn om zijn terugkeer te maken tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2012 in Londen.

Concorde mogelijk opnieuw de lucht in

© Reuters

Zeven jaar nadat het supersonische passagiersvliegtuig met pensioen ging, krijgt de Concorde mogelijk een tweede leven. Dat meldt de BBC.

De Rolls-Royce-motoren van de voormalige Air France-Concorde hebben een eerste succesvolle test doorstaan. Een Frans-Brits team van luchtvaartexperts van de Britse Save Concorde Group en de Franse groep Olympus 593 voerde de inspectie uit op de terreinen van het lucht- en ruimtevaartmuseum nabij Parijs.

In de loop van de volgende weken volgen er nog drie andere tests aan de motoren. Bij de tests wordt nagegaan of de Concorde nog luchtwaardig is.

In een volgende fase staat een rit op de landingsbaan gepland. Nieuwe vluchten zouden enkel voor culturele doeleinden zijn gepland.

Volgens de onderzoekers zou de jet op tijd klaar kunnen zijn om zijn terugkeer te maken tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2012 in Londen.

Crash

Ondertussen werd ook het proces over de crash met de Concorde in Parijs, waarbij 113 mensen om het leven kwamen, na vier maanden beëindigd.

De Concorde van Air France crashte in 2000 net na het opstijgen nadat het vliegtuig een metalen object van een eerder opgestegen vliegtuig van Continental raakte.

De uitspraak van het proces volgt op 6 december.

Lees meer over:

Onze partners