Computers bootsen onze hersenen na

19/10/11 om 08:50 - Bijgewerkt om 08:50

Computers kunnen nog krachtiger worden door ze als onze hersenen te organiseren.

Computers bootsen onze hersenen na

© Science Photo Library

Kracht en snelheid van moderne communicatienetwerken blijven verbazen, wat niet belet dat wetenschappers naarstig verder zoeken naar manieren om het nóg sneller en krachtiger te kunnen doen.

Jan Danckaert van de Onderzoeksgroep Toegepaste Natuurkunde aan de Vrije Universiteit Brussel rapporteert met een aantal collega's in het vakblad Nature Communications dat ze een nieuwe architectuur ontwikkeld hebben voor de opbouw van een neuronaal netwerk - dat is een manier om informatie te verwerken die vergelijkbaar is met de wijze waarop de cellen in onze hersenen functioneren.

Het unieke aan de nieuwe methode is dat het grote aantal neuronen in het netwerk vereenvoudigd wordt tot één niet-lineair element, dat daarenboven onderworpen is aan een in de tijd vertraagde terugkoppeling. Dat betekent concreet dat elk uitgangssignaal van het systeem na een bepaalde tijd opnieuw wordt ingevoerd. Een vereenvoudiging impliceert ook hier een gemakkelijkere en goedkopere manier om iets te realiseren.

Experimenten tonen aan dat het nieuwe systeem taken aankan als spraakherkenning en het voorspellen van in de tijd variërende signalen (zoals in klimaatmodellen nuttig kan zijn). (DD)

Lees meer over:

Onze partners