Computer weet wanneer u doet alsof

Pijn: links is fake, rechts is echt © Kang Lee
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Dat computers stilaan slimmer worden dan de mens, is niet langer sciencefiction. Een computer weet beter dan de mens wanneer u faket.

Onderzoekers van de universiteit van Californië San Diego en de universiteit van Toronto hebben een gesofisticeerd computersysteem ontwikkeld dat met een accuraatheidspercentage van 85 procent herkent wanneer iemand een pijnlijke gezichtsuitdrukking faket. Dat is beter dan de mens, zo meldt Time Magazine.

Om de computer te testen namen de wetenschappers met 25 vrijwilligers twee verschillende video’s op. Tijdens de eerste opname moesten de deelnemers een arm een minuut lang in ijswater leggen. De tweede video registreerde hen wanneer ze deden alsof ze pijn hadden terwijl hun arm in warm water lag.

170 mensen werd vervolgens gevraagd om de video’s te bekijken en te raden in welke video de vrijwilligers echt pijn hadden en in welke ze deden alsof. Zelfs getrainde pijnspotters haalden slechts een score van 55 procent. De computer had het juist in 85 procent van de gevallen.

Justitie

‘In sociale soorten zoals de mens, is het gezicht zodanig geëvolueerd dat het heel wat informatie kan overbrengen zoals uitdrukkingen van emotie en pijn’, zegt hoofdauteur van de studie ‘Automatic Decoding of Deceptive Pain Expressions’ in het vakblad Current Biology, Kang Lee. ‘Maar door de manier waarop ons brein is opgebouwd, kunnen mensen emoties simuleren die ze niet echt voelen. Zo goed zelfs dat ze mensen voor de gek kunnen houden. De computer is veel beter in het herkennen van subtiele verschillen tussen natuurlijke en geforceerde gezichtsuitdrukkingen.’

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen in de toekomst kunnen worden toegepast in sectoren als binnenlandse veiligheid, sollicitaties en justitie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content