Commissie legt BP-topman op de rooster

17/06/10 om 09:25 - Bijgewerkt om 09:25

Tony Hayward, de directeur-generaal van BP moet donderdag voor de eerste keer voor een commissie van het Amerikaanse Congres verschijnen.

Commissie legt BP-topman op de rooster

© Reuters

In de tekst dat de BP-topman op de hoorzitting zal voorlezen, staat te lezen dat het olielek in de Golf van Mexico het resultaat is van een opeenvolging van mislukkingen "zonder voorgaande". Hij zal het Congres ook vertellen dat hij "persoonlijk kapot" is van de olieramp, zo schrijft de BBC.

"Ik begrijp dat de mensen een eenvoudig antwoord willen over wat er gebeurd is en wie verantwoordelijk is", zegt Hayward in de tekst. "De waarheid is dat het gaat om een complex ongeluk. Verschillende ondernemingen zijn betrokken, waaronder BP, en het is gewoon nog te vroeg om de oorzaak vast te stellen", zegt hij nog.

Het Britse BP baatte het olieboorplatform Deepwater Horizon uit, dat op 22 april zonk na een explosie en een brand die zich twee dagen eerder hadden voorgedaan. Het gevolg was de grootste olieramp in de geschiedenis van de VS.

20 miljard dollar
BP heeft woensdag na een ontmoeting met president Barack Obama aanvaard om 20 miljard dollar over te schrijven op een geblokkeerde rekening die de slachtoffers van de olievlek moet vergoeden. De Britse oliereus zal zijn aandeelhouders dit jaar dan ook geen dividend meer uitkeren. De top van heeft zich bovendien verontschuldigd bij het Amerikaanse volk.

Aan de toespraak van president Obama tot de Amerikanen in de nacht van dinsdag op woensdag werd een vervolgstuk gebreid op YouTube. Op het internetportaal konden de surfers vragen stellen aan de woordvoerder van de president, Robert Gibbs. In totaal werden er 7.000 vragen ingediend. De internetgemeenschap kon vervolgens bepalen welke de belangrijkste vragen waren.


Lees meer over:

Onze partners