Climategate-wetenschappers vrijgepleit

09/07/10 om 14:58 - Bijgewerkt om 14:58

Een onafhankelijke onderzoekscommissie heeft de klimaatwetenschappers in de 'Climategate'-affaire vrijgepleit.

Climategate-wetenschappers vrijgepleit

© Epa

De klimaatwetenschappers die vorig jaar betrokken waren bij de controverse rond zogenaamde manipulatie van gegevens over klimaatverandering, beter bekend als het 'Climategate-schandaal', waren niet open genoeg en onvoldoende bereid informatie te verschaffen. Dat blijkt uit de conclusies van een langverwacht onafhankelijk onderzoek naar de zaak.

De wetenschappers van de befaamde Climatic Research Unit van de Britse universiteit van East Anglia, geleid door professor Phil Jones, worden in het rapport - het derde officiële Britse onderzoek in een jaar tijd - vrijgepleit van oneerlijkheid en corruptie, maar de onderzoekscommissie vindt wel dat er bij de wetenschappers een gebrek aan openheid was.

Volgens de commissie werden er geen bewijzen gevonden dat de klimaatwetenschappers de gegevens in verband met de opwarming van de aarde hebben gemanipuleerd om de klimaatproblematiek erger te doen lijken dan ze is.

Klimaatsceptici beschuldigden de wetenschappers ervan dat ze de resultaten 'gestuurd' hadden om de theorie te ondersteunen dat de mens verantwoordelijk is voor de klimaatopwarming.

Phil Jones die bij de start van het onderzoek naar de werking van de Climatic Research Unit, een stap opzij zette, is ondertussen weer in dienst genomen.

Gehackte e-mails

De Climategate-affaire veroorzaakte eind vorig jaar heel wat ophef nadat meer dan 1.000 e-mails en andere documenten van en aan de Climatic Research Unit gehackt werden en op het internet werden geplaatst. Vooral klimaatsceptici verwezen op het internet gretig naar de e-mails en spraken van complottheorieën.

De publicatie van de e-mails en de storm die erop volgde was een goede zaak voor de klimaatsceptici die beweren dat er geen menselijke oorzaak is voor de klimaatverandering,

De documenten lekten bovendien uit op een cruciaal moment, namelijk vlak voor de start van de VN klimaatconferentie in Kopenhagen. De klimaatconferentie draaide uiteindelijk uit op een fiasco omdat de deelnemende landen niet tot een akkoord kwamen over de doelstellingen voor de CO2-uitstoot.

Lees meer over:

Onze partners