China wil eigen ruimtestation lanceren

29/09/11 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:42

China neemt niet deel in het Internationaal Ruimtestation ISS en zet sinds enkele jaren geleidelijk stappen op het vlak van bemande ruimtevaart.

China wil eigen ruimtestation lanceren

© Reuters

China lanceert deze week een experimenteel ruitetuig dat het pad moet effenen voor een eigen ruimtestation. Een Lange Mars 2F draagraket zal met de Tiangong-1 vanop de noordwestelijke basis Jiuquan opstijgen.

De 8,5 ton wegende Tiangong-1 ("Hemels Paleis") is een prototype van Chinees ruimtestation en moet twee jaar rondom onze planeet cirkelen.

Het is de bedoeling de Shenzhou-8, 9 en 10 te koppelen aan de module. "Onbemande koppelingsprocedures zullen essentieel zijn voor de uiteindelijke doelstelling om tegen ongeveer 2020 een bemand ruimtestation te hebben", aldus het Chinese persagentschap Xinhua.

Later dit jaar zou de onbemande Shenzou-8 naar de Tiangong-1 moeten vertrekken

Terwijl de Verenigde Staten en Rusland het aantal bemande ruimtevluchten hebben afgebouwd, lijkt China meer en meer een belangrijke speler in de bemande ruimtevaart te worden. Het land wil ook een missie naar de maan lanceren. In 2020 zou de eerste Chinees op de maan moeten landen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners