China wil als eerste op 'dark side' van de maan landen

20/05/15 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

Als allereerste wil China een ruimtesonde en maanwagen op de donkere zijde van de maan laten landen. Dat zegt een ingenieur uit het Chinese CLEP-ruimteprogramma.

Als de nieuwste missie van het Chinese Lunar Exploration Program (CLEP) succesvol is, zal het de eerste keer zijn dat een ruimtesonde op de verste zijde van de maan landt. Die kant van de maan wordt niet 'dark' genoemd omdat het er donkerder zou zijn, maar omdat het gebied nog nooit verkend werd door de mens.

Chang'e 4, genoemd naar de taoïstische godin van de maan, moet China een tweede succesvolle maanlanding opleveren, na diens voorganger in december 2013. Hoofdingenieur Wu Weiren vertelde op de Chinese staatstelevisie CCTV dat het team op zoek is naar een plek waarop het moeilijker is om te landen en die ook een grotere technische uitdaging vormt.

Volgens experts zou een dergelijke prestatie China heel wat nationaal prestige en een staaltje ongeëvenaarde technische expertise opleveren. Als de landing goed verloopt, kan het onderzoek op de achterkant van de maan de onderzoekers meer leren over haar binnenkant.

Een soldaat loopt weg van het lanceerplatform in de satellietbasis van Jiuquan in de Noord-Chinese Gobiwoestijn.

Een soldaat loopt weg van het lanceerplatform in de satellietbasis van Jiuquan in de Noord-Chinese Gobiwoestijn. © Reuters

De lancering is volgens CCTV voorzien tegen 2020 en het openbare ruimteagentschap zou openstaan voor private partners. Ook aan opvolger Chang'e 5 is al gedacht. Die zal vóór Chang'e 4 gelanceerd worden in 2017 en moet stalen van de maan naar de aarde brengen.

Buurland en eeuwige rivaal Japan werkt aan een eigen maanmissie met een lancering die in 2018 zou plaatsvinden. De Japanners kunnen daarbij op de steun van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA rekenen. Dat wil hulp bieden bij de bouw van de raket en de maanlander. Zelf zou de NASA geen plannen koesteren om in de nabije toekomst nog ruimtetuigen naar de maan te sturen.

(NC)

Lees meer over:

Onze partners