China start zijn langste ruimtemissie ooit

© Reuters

China heeft twee taikonauten de ruimte ingestuurd in de ruimtecapsule Shenzhou-11. De lancering past in het Chinese project om tegen 2022 een ruimtestation in gebruik te nemen, aldus de Chinese staatsmedia.

De Long March-2Fd-draagraket werd om 07.30 uur (01.30 uur Belgische tijd) gelanceerd van op de basis Jiuquan. De raket is 52 meter lang en weegt 464 ton.

De experimenten die op de zesde bemande Chinese missie zullen worden uitgevoerd, zijn belangrijke voorbereidingen voor de bouw van een Chinees ruimtestation. Het is de bedoeling met de Tiangong-2 te koppelen, waarna de twee taikonauten zowat een maand in het nieuwe ruimtestation zullen blijven. Het is de langste ruimtemissie in de geschiedenis van het land. De Tiangong-2 wordt beschouwd als een test in de aanloop naar de bouw van een veel groter, permanent ruimtestation.

Enige land met ruimtestation

Het toekomstige ruimtestation zal uit drie kerndelen bestaan en zestig ton wegen. Een eerste deel moet in 2018 de ruimte in gaan. De verdere uitbouw vergt twee jaar, de ingebruikname is voor 2022 gepland.

Peking wil dan elk jaar minstens zes taikonauten, verdeeld over twee groepen, naar het ruimtestation sturen. De astronauten zullen er meer dan een jaar kunnen vertoeven. Indien de uitbating van het internationaal ruimtestation ISS zoals voorlopig voorzien in 2024 stopt, zal China het enige land met een ruimtestation zijn. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content