China gaat grootste deeltjesversneller ter wereld bouwen

De deeltjesversneller van het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN). © Reuters

De Chinezen willen miljoenen van het Higgsboson-deeltje, het zogenaamde ‘Goddelijke deeltje’, gaan produceren. Het land wil zo wereldleider worden inzake wetenschap, biologie en kosmologie.

China wil tussen 2020 en 2025 starten met de bouw van de grootste deeltjesversneller ter wereld. De installatie moet wetenschappers meer leren over de werking van het universum. Indien de Chinese deeltjesversneller er daadwerkelijk komt, gaat het om een installatie die minstens twee keer zo groot is als de huidige deeltjesversneller van het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN), de LHC, aan de Frans-Zwitserse grens.

Die machine leidde in 2012 nog tot de bevestiging van het bestaan van het Higgsboson-deeltje, het ontbrekende puzzelstuk in de natuur. Het is precies dat Higgsboson-deeltje dat centraal staat in het Chinese project. Het wetenschappelijk hoogstandje van de Chinezen moet miljoenen van deze partikels kunnen produceren, een pak meer dan de honderden partikels die worden gegenereerd door de 27 kilometer grote Europese deeltjesversneller.

De toekomstige Chinese deeltjesversneller wordt maar liefst “50 tot 100 kilometer” groot. “De LHC genereert Higgsboson-deeltjes met tal van andere deeltjes”, legt Wang Yifang, directeur van het Chinese Instituut voor Hoge-energiefysica, uit. “Onze toekomstige installatie” creëert een uitzonderlijk pure omgeving, die enkel Higgsboson-deeltjes voortbrengt”.

Wereldleider inzake wetenschap, biologie en kosmologie

De nieuwe deeltjesversneller zal tot zeven keer meer energie kunnen opwekken dan de machine van het CERN, aldus nog Yifang. Terwijl heel wat andere landen zich omwille van de vele besparingsmaatregelen genoodzaakt zien om drastisch te snoeien in hun onderzoeksprojecten, koestert China de ambitie om uit te groeien tot een van de wereldleiders inzake wetenschap, biologie en kosmologie. Die Chinese ambitie gaat gepaard met forse investeringen.

Het project voor de grootste deeltjesversneller ter wereld ontstond in 2013, niet lang na de ontdekking van het Higgsboson-deeltje. Toen was er sprake van om de instelling onder te brengen in Qinhuangdao, een havenstad in het noordoosten van China en het beginpunt van de Chinese Muur. Aan het project zouden ook buitenlandse wetenschappers deelnemen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content