Chimpansees zouden voedsel koken, mochten ze een oven hebben

03/06/15 om 03:10 - Bijgewerkt om 03:16

Een langdurig Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat chimpansees het geduld en het inzicht hebben om voedsel te koken - als het daar beter van wordt.

Chimpansees zouden voedsel koken, mochten ze een oven hebben

Chimpansee in een dierenasiel in de Colombiaanse stad Cali © REUTERS

De vraag was: hebben chimpansees het geduld om voedsel niet onmiddellijk te verorberen maar de consumptie uit te stellen en te wachten tot het gekookt en lekkerder is?

Volgens The New York Timesis de kwestie bevestigend beantwoord. "Chimpansees hebben de verstandelijke capaciteit om te koken, volgens nieuw onderzoek. Als iemand hen maar ovens zou geven".

Het twee jaar durend experiment, opgezet door de echtgenoten Felix Warneken van de Harvard-universiteit en Alexandra G. Rosati van Yale in het Tchimpounga Rehabilitatiecentrum voor Chimpansees in Congo, had als bedoeling om uit te maken of de verre voorouders van de mens de hersencapaciteit hadden om te koken - eens ze over vuur beschikten.

Volgens enkele theorieën heeft de ontdekking van de kookkunst, een tot twee miljoen jaar geleden, geleid tot de ontwikkeling van de mens. Die voorouders hadden verstandelijke capaciteiten die vergelijkbaar waren met de chimpansee.

'Magisch kookfornuis'

Vele primaten hebben geen spaarzin, en eten op wat ze vinden.

Maar bij chimpansees bleek dat geen probleem.

"We vonden een magisch kookfornuis uit", aldus Warneken in een gesprek met de Times: een ondoorzichtige plastic container met twee niveaus. Als een chimpanzee een rauw stuk bataat (zoete aardappel) in het bovenste niveau stopte, schudde een onderzoeker ermee, en haalde na verloop van tijd een gelijkaardig stuk gekookte aardappel (dat onderin verstopt had gezeten) uit het apparaat te voorschijn.

Restaurant

De chimpansees, zo bleek, hadden het geduld om de tijdrovende procedure van "schudden en bakken" uit te zitten. Ze toonden op verschillende manieren, en na negen verschillende experimenten, dat ze het (nep)proces begrepen. Ze vertikten het nog rauwe aardappelen te eten. Ze transporteerden de rauwe aardappelen die ze vonden, stopten ze in de container en wachten vervolgens geduldig op het resultaat. Ze legden ook ander rauw voedsel in de container.

Volgens de onderzoekers hadden de apen niet alleen het geduld om te koken maar ook inzicht in het oorzakelijk verband tussen rauw en gekookt.

Collega's van de onderzoekers die de Times interviewde, zijn unaniem enthousiast over de bevindingen.

"Het is moeilijk uit te maken wat chimpansees begrijpen van de overgang van rauw naar gekookt", aldus een collega-wetenschapper, maar "dezelfde vraag kun je ook stellen over de meeste tieners die een maal in de microgolf stoppen".

Rosati denkt dat de chimpansees wellicht in staat zijn een echte oven te bedienen. Het onderzoek, aldus de Times, laat in elk geval geen twijfel dat ze in staat zijn om op restaurant te gaan.

Lees meer over:

Onze partners