Chimpansees krijgen een drieling

21/03/12 om 13:46 - Bijgewerkt om 13:46

In de Olmense Zoo was er vorige week een uitzonderlijke geboorte: een chimpansee kreeg er een drieling.

Chimpansees krijgen een drieling

© Reuters

Het was een totale verrassing voor directeur Charel Verheyen van de Olmense Zoo. Hij wist dat het chimpanseevrouwtje uit de kleine groep in de zoo weer zwanger was, maar hij was niet voorbereid op wat zijn mensen midden vorige week ontdekten: dat ze bevallen was van een drieling.

Het is - voor zover bekend - een absolute primeur voor België, en waarschijnlijk ook voor Europa. De vakliteratuur beschrijft vier gevallen van chimpanseedrielingen voor de twintigste eeuw uit laboratoria en opvangcentra in de Verenigde Staten.

Geen gevallen in vrije natuur

Tweelingen zijn iets algemener, en zeker iets algemener dan bij mensen. Voor de vrije natuur zijn er nog geen gevallen van drielingen bij mensapen beschreven, maar de kans dat de diertjes overleven is uiterst klein. Van de in gevangenschap geregistreerde chimpanseedrielingen overleefde geen enkel beestje langer dan enkele dagen.

Dat was helaas ook het geval voor de drieling van de Olmense Zoo: de diertjes stierven binnen enkele dagen na de geboorte. Hun geboortegewicht bedroeg amper een halve kilogram, terwijl een chimpansee bij zijn geboorte gemiddeld toch bijna 2 kilogram weegt. De graad van prematuriteit was te hoog om leefbaar te zijn.

Op 31 maart gaat in de Olmense Zoo officieel de nieuwe tropenhal open voor het publiek: een paradijselijke wandelserre met veel vogels en andere warmtegevoelige dieren. Ook de Afrikaanse savanne is 'completer' geworden, met enkele giraffen en een olifant. Voor meer inlichtingen: www.olmensezoo.be. (DD)

Lees meer over:

Onze partners