Catherine Verfaillie: "Stamcelonderzoek in België niet in gevaar"

25/08/10 om 14:35 - Bijgewerkt om 14:35

Volgens Catherine Verfaillie zal het stamcelonderzoek in België niet gehinderd worden door de rechterlijke uitspraak in Amerika die federale financiering van onderzoek met stamcellen van embryo's verbiedt.

Catherine Verfaillie: "Stamcelonderzoek in België niet in gevaar"

© Belga

In de Verenigde Staten besliste een federale rechter maandag dat wetenschappelijke onderzoek met stamcellen van embryo's geen federale subsidies mag krijgen. De uitspraak treft zeker vijftig lopende onderzoeken.

Volgens professor Catherine Verfaillie, stamcelonderzoeker aan de K.U.Leuven, zullen onderzoekscentra in ons land weinig of niets merken van de rechterlijke beslissing omdat de financiële impact al met al gering is. "Het merendeel van het onderzoek in de Verenigde Staten wordt gefinancierd met privégeld", legt Verfaillie uit. "Het federale overheidsbudget, ongeveer 130 miljoen dollar, is maar een van de vele geldbronnen."

Geen probleem

Amerikaanse staten kunnen trouwens zelfstandig kiezen of ze onderzoek met stamcellen van embryo's willen ondersteunen, preciseert de onderzoekster. Los van wat er federaal wordt beslist. "Toen George W. Bush tijdens zijn presidentschap het budget voor stamcelonderzoek wilde bevriezen, heeft Arnold Schwarzenegger als gouverneur van Californië beslist om toch een bedrag beschikbaar te stellen."

En haar eigen internationaal onderzoek? Is dat nu in gevaar? "De onderzoekers in Minneapolis met wie ik samenwerk, worden met privégeld gesteund", zegt Verfaillie. "Geen probleem dus."

Duidelijke wetgeving

Als de situatie in de Verenigde Staten onduidelijk blijft, zal het onderzoek zich verplaatsten, voorspelt de Belgische onderzoekster. "De kans bestaat dan dat Amerikaanse wetenschappers zullen verhuizen naar Azië of Europa, waar het kapitaal zit. Op die manier zullen ze hun onderzoek veilig stellen."

Of België dan ook een optie is? "Zeker", zegt Verfaillie. "We hebben een duidelijke wetgeving die zegt wat kan en wat niet kan. Maar voor alle duidelijkheid: we hebben niemand op het oog."

In beroep

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft intussen laten weten "waarschijnlijk deze week nog" in beroep te gaan tegen de beslissing van de federale rechter. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie dinsdag gezegd.

Het ministerie zal ook vragen dat de toepassing van het oordeel van de rechter opgeschort wordt tot het hof van beroep zich uitgesproken heeft. In maart 2009 hief huidig president Barack Obama de door zijn voorganger George W. Bush ingestelde beperkingen op stamcelonderzoek op.

Onderzoekers zijn van oordeel dat stamcelonderzoek veelbelovend is voor de behandeling en genezing van ziektes als diabetes, Alzheimer en Parkinson.

(Maarten Goethals/Belga)

Lees meer over:

Onze partners