Burgeroorlogen kunnen gunstig zijn voor dierpopulaties

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Menselijke conflicten kunnen soms een sterke impact hebben op dierpopulaties.

Populaties van grote zoogdieren fungeren als sensoren voor de kwaliteit van een leefomgeving: het minste dat er in die omgeving misloopt, resulteert in dalende aantallen. Voor de meeste factoren zijn de gevolgen duidelijk. Terwijl bescherming, bijvoorbeeld, tot toenemende populaties leidt, leidt het menselijke knagen aan het ecosysteem meestal tot afnames.

Er is echter één factor die uiteenlopende resultaten oplevert: menselijke conflicten. Die kunnen een sterke impact hebben op populaties. Zeker in Afrika, waar burgeroorlogen de jongste halve eeuw 71 procent van de beschermde gebieden beïnvloed hebben. Maar er zijn ook situaties beschreven waarin onveiligheid een gunstig effect heeft, doordat ergere aanslagen op het welzijn van dieren wegvallen. In Congo, bijvoorbeeld, heeft de burgeroorlog op veel plaatsen tot een stopzetting van grootschalige kaalslag van het regenwoud geleid, wat gunstig is voor wouddieren.

In Science wordt de problematiek geanalyseerd. Van groot belang voor de aantallen was de frequentie van conflicten op dezelfde plek. Hoe meer er gevochten wordt, hoe groter de impact. Door een conflict sterven lokale populaties bijna nooit volledig uit, maar het is van het grootste belang om tijdens rustige periodes meteen weer aan bescherming te werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content