Brussel-New York op één uur met hypersonisch vliegtuig (VIDEO)

15/08/12 om 04:00 - Bijgewerkt om 04:00

De Amerikaanse luchtmacht heeft nieuwe testvlucht opgestart met een hypersonisch vliegtuig, dat tot zes keer de snelheid van het geluid kan halen.

Brussel-New York op één uur met hypersonisch vliegtuig (VIDEO)

© Reuters

Het is de al derde testvlucht met de X-51A WaveRider, een experimenteel toestel dat werd gebouwd door het Amerikaanse Boeing. Het vliegtuig wordt WaveRider genoemd, omdat het de schokgolven die het zelf produceert, gebruikt om nog sneller te gaan.
7000 kilometer per uur

De jet vertrok dinsdag om 10 uur lokale tijd van op de luchtmachtbasis Edwards in Californië, vastgemaakt aan de vleugel van een B-52-bommenwerper. Eens gelost, zou het toestel gedurende vijf minuten een snelheid van circa 7.000 kilometer per uur moeten halen.

De testvlucht eindigt met een gecontroleerde crash in de oceaan. De vorige testvluchten moesten door technische problemen voortijdig afgebroken worden. In hoevrre de nieuwe testvlucht geslaagd is, is nog niet bekend.

Burgerluchtvaart

De technologie zou op termijn gebruikt kunnen worden in de burgerluchtvaart, waarbij je theoretisch op een uur van New York naar Brussel zou kunnen vliegen. Momenteel worden vooral militaire toepassingen bekeken, met name een wapensysteem waarmee doelen op verre afstand zeer snel getroffen zouden kunnen worden. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners