Bruinvis verdronken door strandvisserij (foto's)

10/03/11 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:17

Op het strand van Koksijde is de eerste bruinvis aangetroffen die dit jaar met zekerheid is verdronken door strandvisserij.

Bruinvis verdronken door strandvisserij (foto's)

© Belga

"Het kadaver was zeer vers en gezien de locatie kunnen we enkel concluderen dat het dier verdronken is in visnetten op het strand, in een ongekend vistuig", zegt Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). "Het dier is vermoedelijk bij de laatste laagwaterstand uit een net gehaald en achtergelaten."

Politiek

Jaarlijks sterven aan de Belgische kust tot vijftien bruinvissen door het gebruik van kieuw- en warrelnetten door recreatieve

strandvissers. "Hoe dichter bij het strand het voedsel beschikbaar is, hoe meer kans bruinvissen hebben om in de netten te verdrinken. Die ondergaan overigens een gruwelijke verdrinkingsdood die minuten kan duren. We kaarten het probleem al meer dan tien jaar aan."

Nochtans zijn er alternatieven beschikbaar, maar die zorgen voor minder visopbrengst voor de recreant. "Fuiken en platte netten voor recreatieve strandvisserij kunnen het probleem verhelpen, maar daarvoor is een politieke beslissing nodig," zegt Haelters. Strandvisserij tot de laagwaterlijn is een Vlaamse bevoegdheid (landbouw).

Het gebruik van kieuw- en warrelnetten op zee is al sinds 2001 verboden door de federale overheid.

Lees meer over:

Onze partners