Brede heupen slecht voor het geheugen

15/07/10 om 15:15 - Bijgewerkt om 15:15

De lichaamsvorm van een vrouw beïnvloedt haar geheugen, zo beweren Amerikaanse wetenschappers.

Brede heupen slecht voor het geheugen

Hoe meer een oudere vrouw weegt, hoe slechter haar geheugen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse Northwestern University. Ook de locatie van het vet speelt een belangrijke rol in de werking van het geheugen.

Het effect is meer uitgesproken bij vrouwen die meer vet op de heupen hebben, de zogenaamde 'peervormen', dan bij vrouwen die een teveel aan bukvet hebben, de 'appelvormen'.

De wetenschappers onderzochten 8.745 cognitief normaal functionerende vrouwen in de menopauze tussen de 65 en 79 jaar en stelden vast dat de vrouwen met een teveel aan vet op de heupen opmerkelijk slechter bleken te scoren in de cognitieve tests.

Volgens de onderzoekers scheiden buikvet en heupvet verschillende soorten hormonen uit. Zo maakt buikvet meer oestrogeen aan, een hormoon dat bij vrouwen in de menopauze afneemt en helpt om de hersenen beter te laten functioneren. Maar, buikvet verhoogt ook het risico op kanker, diabetes en hartziekten.

De wetenschappers benadrukken in de 'Journal of the American Geriatrics Society' het belang van een gezond gewicht voor zowel lichaam als geest.

Lees meer over:

Onze partners