Brazilië bouwt derde grootste dam ter wereld in Amazonegebied

27/08/10 om 14:06 - Bijgewerkt om 14:06

De dam betekent het doodsvonnis van de rivier Xingu en duizenden bewoners worden verdreven.

Brazilië bouwt derde grootste dam ter wereld in Amazonegebied

de jaren negentig liet de Braziliaanse overheid onder felle protesten vanuit binnen- en buitenland De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft het concessiecontract ondertekend voor de werken aan de controversiële Belo Monte-dam in het Amazonegebied. "We maken iets mogelijk wat dertig jaar geleden onmogelijk leek (...) het is een overwinning voor de energiesector", liet Lula optekenen.

De dam zou de derde grootste ter wereld worden en bezorgt ecologisten en deinheems gemeenschap kopzorgen. "De regering heeft het doodvonnis van de rivier Xingu getekend en duizenden bewoners worden verdreven", klagen de inheemse bewoners aan. Ze vinden steun bij onder meer de Amerikaanse regisseur James Cameron, bekend van de bijzonder succesvolle prent "Avatar".

Verhuizen

Belo Monte, met een capaciteit van 11.000 megawatt, zal de op twee na grootste dam worden ter wereld. De waterkrachtcentrale zal volgens schattingen elektriciteit aan 23 miljoen huishoudens leveren. Maar, gedurende drie tot vier maanden per jaar zal de dam maar op tien procent van zijn capaciteit kunnen draaien omdat dan tijdens het droge seizoen het water te laag staat.

Voor de bouw ervan zijn niet minder dan twintigduizend werknemers nodig. Een gebied van vijfhonderd vierkante kilometer aan de oevers van de Xingu in de staat Pará zal onder water komen te staan. 20.000 tot 40.000 mensen zullen op zoek moeten gaan naar een andere woonplaats.

Het is het consortium Norte Energia, voor het leeuwendeel publiek (49,98 procent), dat de dam zal bouwen. Maar de indirecte participatie van de staat wordt geschat op zeventig procent. Investeringsfondsen van publieke bedrijven vullen het consortium aan.

Het Braziliaanse instituut voor het milieu heeft nog niet zijn formele toestemming gegeven voor de bouw. De bouwbedrijven hebben wel om een gedeeltelijke toestemming gevraagd om toch al met de werken te kunnen starten in (wellicht) september.

Het project werd in de jaren negentig door de Braziliaanse overheid al van tafel geveegd wegens felle protesten vanuit binnen- en buitenland. Volgens de regering is de impact op het milieu nu veel minder.

De Belo Monte-dam is maar één van de bijna 100 dammen die zijn gepland om gebouwd te worden in het Braziliaanse Amazonegebied

Lees meer over:

Onze partners