'Braintraining' geen effect op werking hersenen

21/04/10 om 10:38 - Bijgewerkt om 10:38

Wie dacht dat het educatieve spel Dr. Kawashima's Braintraining van Nintendo je slimmer maakt, heeft het mis.

'Braintraining' geen effect op werking hersenen

© Reuters

Wie dacht dat het educatieve spel Dr. Kawashima's Braintraining je slimmer maakt, heeft het mis. Uit een wetenschappelijk onderzoek dat de BBC liet uitvoeren, blijkt dat het computerspel van het Japanse bedrijf Nintendo geen enkele invloed heeft op de breinactiviteit.

Maar liefst 11.430 kijkers van het BBC wetenschapsprogramma 'Bang Goes The Theory' gaven zich op voor de studie. De vrijwilligers moesten drie keer in een week minimum tien minuten een braintrainingspel spelen.

Na zes weken bleek dat de specifieke cognitieve taken in de spelletjes geen enkele invloed hebben op de algemene werking van de hersenen. Wel werden de deelnemers na verloop van tijd een stuk behendiger in het spelen van de spelletjes.

Nintendo heeft naar eigen zeggen nooit beweerd dat hun Dr. Kawashima's braintraining de werking van de hersenen zou verbeteren. "Gamers worden uitgedaagd om simpele wiskundeoefeningen op te lossen en om zich zaken te herinneren. Op die manier is het een soort training voor de hersenen. Het spel kan helpen om het brein van de speler te stimuleren", luidt het bij het Japanse bedrijf.

"Fitte hersenen"

Verder onderzoek moet nu uitwijzen of braintrainingspelletjes de hersenen "fit" kunnen houden naarmate ze ouder worden.

Lees meer over:

Onze partners