BP vervangt kap op oliebron

12/07/10 om 12:09 - Bijgewerkt om 12:09

BP is dit weekend van start gegaan met het plaatsten van een nieuwe kap op het olielek in de Golf van Mexico.

BP heeft de huidige kap op het olielek in de Golf van Mexico verwijderd om een nieuw, smaller mechanisme, de 'Top Hat Number 10', op het lek te plaatsten.

De nieuwe kap moet toelaten om meer olie op te vangen dan nu het geval is.

De huidige kap werd op 4 juni geïnstalleerd om de lekkende olie op te vangen. Toch bleef er nog heel wat olie in zee stromen omdat de kap over een gebroken pijpleiding was geplaatst. De nieuwe kap zou beter moeten passen en ervoor zorgen dat alle olie wordt opgevangen.

Door de werken zal het lek echter wel weer een tijdje erger worden. Wanneer de huidige kap wordt verwijderd, zal de olie gedurende 48 uur ongehinderd in zee kunnen stromen in afwachting van het plaatsen van de nieuwe kap.

Het hele proces kan drie tot vier dagen duren vooraleer de nieuwe kap volledig geïnstalleerd is.

Ene technologie na de andere

De voorbije 80 dagen is gebleken dat de ene technologie na de andere gefaald heeft om het olielek te stoppen. Van een gigantische opvangdoos over de 'top kill' tot een 'junk shot'.

Of de nieuwste methode een oplossing zal bieden, moet nog blijken. Het vervangen van de kap brengt namelijk ook risico's met zich mee. De vervangingswerken kunnen mogelijk nog meer schade aanrichten.

Miljoenen liters olie zijn ondertussen al in de Golf gestroomd sinds de ramp met het olieboorplatform Deepwater Horizon op 20 april.

Lees meer over:

Onze partners