BP start nieuwe poging om olielek te stoppen

01/06/10 om 10:18 - Bijgewerkt om 10:18

De Britse oliereus BP probeert een nieuwe en vierde methode uit om het spuiten van olie in de Golf te stoppen.

BP start nieuwe poging om olielek te stoppen

© Reuters

Na het mislukken van de Top Kill-methode om het spuiten van olie door een in de Golf van Mexico gezonken boorplatform te stoppen, probeert de Britse oliereus BP nu een nieuwe en vierde methode uit.

Het gaat om het "lower marine riser package" of LMRP, een variatie op een eerder uitgeprobeerde techniek.

Met behulp van robots gaat men de defecte pijpleiding tussen het boorplatform en de boorput afzagen, op een diepte van 1.500 meter. Daarna wordt dan een opvangstructuur gemonteerd om de olie naar een schip te pompen.

De hele operatie zal zo'n vier dagen in beslag nemen. BP vreest echter dat het nog tot in augustus zal duren voor het lek uiteindelijk gedicht is.

Maar deze methode is niet zonder gevaar. Een derdelijke operatie werd nog noooit uitgevoerd op een diepte van 1.500 meter en het wegsnijden van de pijp kan ertoe leiden dat de hoeveelheid lekkende olie tijdelijk weer toeneemt.

Orkaanseizoen

De Amerikaanse Oceanische en Atmosferische dienst waarschuwt intussen dat de wind de olievervuiling mogelijk naar de kusten van Mississippi en Alabama zal drijven. Die zijn nog niet zo erg aangetast als de kusten van Louisiana.

Ook wordt gevreesd voor het orkaanseizoen, dat binnenkort van start gaat. Door de hevige winden zal de vervuiling nog sneller aan land kunnen komen.

De olieramp heeft al 76 miljoen liter olie in de Golf van Mexico doen vloeien. 110 km kustlijn is aangetast door de vervuiling.

Internationale hulp

De Amerikaanse regering heeft laten weten open te staan voor internationale hulp om de catastrofe te bestrijden. Ze denkt daarbij aan steun uit landen als Nederland, Canada en Mexico.

President Barack Obama dreigt er ook opnieuw mee om de verantwoordelijken voor de olieramp voor het gerecht te brengen. Minister van Justitie Eric Holder bevestigde dat er een burgerlijk en strafrechterlijk onderzoek loopt, zonder te preciseren of dat tegen BP is gericht.

Schade

BP preciseerde dinsdag in een persbericht dat het olielek aan het bedrijf al 990 miljoen dollar gekost heeft. In een eerdere schatting vrijdag was sprake van 930 miljoen dollar. De koers van het aandeel van het Britse bedrijf kent dinsdag op de beurs van Londen zijn grootste terugval in 18 jaar. Het aandeel verloor 15 procent.

De olieramp kostte het olieconcern al bijna 1 miljard dollar. Volgens CNN gaan analisten ervan uit dat BP uiteindelijk 22 miljard dollar zal moeten ophoesten om de schade te vergoeden. Dat is meer dan de jaarwinst (16,5 miljard dollar) van het bedrijf in 2009.

Lees meer over:

Onze partners