Boos gaan slapen maakt het alleen maar erger

© iStock

Het is een volkswijsheid: ‘Ga nooit boos naar bed’. Nu blijkt dat er ook wetenschappelijke argumenten zijn om niet met slechte gevoelens onder de dons te kruipen.

Het is verleidelijk om na een zware dag ervoor te kiezen om vroeg te gaan slapen om zo alles te kunnen vergeten. Een goede nacht slaap zal deugd doen. En morgen een nieuwe dag, toch? Niet helemaal. Uit onderzoek in Nature Communications blijkt dat boos onder de dons kruipen op lange termijn de dingen alleen maar erger maakt. Een jammerlijk neveneffect van slapen is immers dat slechte herinneringen aan de hersenen blijven vastplakken.

Tijdens de slaap vindt de zogenoemde slaapconsolidatie plaats. Dat is het proces tijdens de diepe slaap waarbij de informatie van het kortetermijn- naar het langetermijngeheugen wordt verplaatst. Het is echter niet duidelijk welke impact de consolidatie heeft op de onderdrukking van ongewilde emoties. Met andere woorden: welke rol speelt de slaap wanneer je een slechte herinnering uit je geheugen wil schrappen?

Om op die vraag een antwoord te krijgen, werd het onderzoek opgedeeld in twee fases. Tijdens de eerste fase moesten 73 Britse studenten 26 mugshots die elk gelinkt waren met een verontrustend beeld zoals een verminkt lichaam, een lijk of een huilend kind, uit het hoofd leren. De volgende dag werd hen gevraagd om zich het beeld van de helft van de mugshots te herinneren en de andere beelden uit het geheugen te wissen. Dat laatste verliep opvallend moeilijk, zo bleek, na een nachtje slaap.

Daarna werd de groep gevraagd om 26 nieuwe combinaties van mugshots en vreselijke beelden uit het hoofd te leren. Een half uur laten moesten ze zich opnieuw de helft van de beelden herinneren en de rest onderdrukken. Deze keer bleek dat makkelijker. De bedoeling was om te zien of het onderdrukken van een slechte herinnering beter werkt voor of na de slaap.

De meeste deelnemers konden zich dus de onaangename foto’s van de dag daarvoor nog herinneren, ook al deden ze moeite om ze te vergeten. Volgens de auteurs van de studie betekent dat slapen op een traumatische ervaring net elke inspanning om ze te vergeten, zal bemoeilijken.

(TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content