Bloedvaten bestaan uit leiders en volgers

© Science Photo Library

De vorming van bloedvaten in groeiende embryo’s is zo’n ingewikkeld proces dat je soms niet anders kunt dan de vraag stellen hoe het meestal toch goed afloopt.

Er komen zo veel signaalmoleculen en andere sturende factoren bij kijken dat er veel wetenschappelijk onderzoek nodig is om het allemaal in kaart te brengen.

Onder invloed van vasculaire groeifactoren gaan individuele cellen van een bloedvat ontpoppen tot leidercellen die de aanzet van een nieuw bloedvat geven. Om een wildgroei aan bloedvaten te voorkomen onderdrukken die leidercellen de leidende capaciteiten van hun buren: die worden volgers.

An Zwijsen van de Leuvense tak van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie meldt met een aantal collega’s in het vakblad Developmental Cell dat een interactie tussen twee verschillende signaalwegen nodig is om nieuwe bloedvaten te laten ontspruiten in een embryo. Een signaalsysteem dat BMP heet, is essentieel om de plasticiteit van een ontwikkelend bloedvat in de hand te werken. Het BMP-circuit zorgt ervoor dat bloedvatwandcellen zowel leiders als volgers kunnen zijn bij de uitgroei van een nieuw vaatje.

Als de verhouding tussen leider- en volgercellen uit balans is, kan er geen robuust bloedvat gevormd worden. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content