Binnen afzienbare tijd zal alle communicatie via licht kunnen verlopen

13/07/11 om 09:44 - Bijgewerkt om 09:44

Grafeen is een stof waarvoor grote interesse bestaat, omdat ze unieke elektrische en lichtoverdragende eigenschappen heeft.

Binnen afzienbare tijd zal alle communicatie via licht kunnen verlopen

© Science Photo Library

Grafeen is een uiterst dunne laag van koolstofmoleculen die gerangschikt zijn in een zeshoekig patroon. Het is een stof waarvoor grote interesse bestaat, omdat ze unieke elektrische en lichtoverdragende eigenschappen heeft - haar ontdekkers kregen vorig jaar de Nobelprijs voor Natuurkunde.

Nu heeft de ploeg rond fysicus Han Zhang van de vakgroep Fotonica aan de Université Libre Bruxelles in het vakblad Nature Photonics een nieuwe eigenschap aan het al indrukwekkende gamma van grafeen toegevoegd: de stof is in staat licht te polariseren. De onderzoekers claimen dat hun ontdekking het mogelijk moet maken dat binnen afzienbare tijd alle communicatie via licht kan verlopen, en aangezien er in de natuur niets is wat sneller beweegt dan licht, moet het de overdracht van informatie beduidend kunnen versnellen in vergelijking met wat er vandaag op de markt is. De kostprijs voor het maken van deze structuren zou ook fors lager zijn dan wat vandaag de norm is.

Het lichtpolariserend effect zou een gevolg zijn van de interactie van grafeen met elektromagnetische golven, waarbij verschillende polarisatiefasen verschillend beïnvloed worden. (DD)

Onze partners