'Bijna-verdrinking in de ruimte had vermeden kunnen worden'

26/02/14 om 11:03 - Bijgewerkt om 11:03

Naar verwachting zal het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA toegeven dat de bijna-verdrinking van de Italiaanse astronaut Luca Parmitano in juli vermeden had kunnen worden, zo heeft de omroep ABC gemeld.

'Bijna-verdrinking in de ruimte had vermeden kunnen worden'

Luca Parmitano op 9 juli 2013 © Reuters

Op 16 juli diende een ruimtewandeling vanuit het Internationaal Ruimtestation ISS van de astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA en zijn Amerikaanse collega Chris Cassidy ijlings afgebroken te worden omdat de helm van de Italiaan vol water was gelopen. De man verdronk ei zo na.

Op een persconferentie na het incident zei de vluchtleiding "verrast" te zijn. Maar een onderzoekscommissie vlooide uit dat er op 9 juli ook al een lek was in hetzelfde ruimtepak. Informatie daaromtrent vond niet haar weg in de NASA-hiërarchie, aldus ABC. De omroep ziet een eerdere vraag weer opduiken: hoeveel keer moet een systeem falen vooraleer het als een probleem wordt aanzien?

Ongeluk Columbia

ABC verwijst daarbij naar het dodelijke ongeluk met het ruimteveer Columbia in 2003 dat te wijten was aan het feit dat de NASA herhaaldelijk blind was gebleven voor het potentieel gevaar dat isolerend piepschuim bij de lancering vormde.

Het ontwerp van de Amerikaanse ruimtepakken is 35 jaar oud. De NASA heeft er nog twaalf in gebruik (na het verlies van twee bij het uiteenrijten van de Columbia) en is druk bezig nieuwe te ontwerpen. (Belga/TE)

Onze partners